zaterdag 5 juli 2014

Het zekere voor het onzekere

Bron: elsevierfiscaal.nl landvanmelkenhoning.blogspot.nl Het zekere voor het onzekere

 Ik dacht altijd dat het wel heel gek moest lopen als je in Nederland niet krijgt waar je recht op hebt. Toch blijkt dit niet altijd het geval te zijn. Een voorbeeld: als werknemer heb je recht op vakantiegeld. Op het moment dat je een andere baan krijgt en je oude werkgever verlaat, krijg je dan ook meestal netjes tegelijk met je laatste salaris je vakantiegeld uitbetaald. Vakantiegeld is immers uitgesteld loon.

De realiteit
In ons geval had partner dat ook schriftelijk bevestigd gekregen, evenals de uitbetaling van extra gewerkte dagen. Helaas bleek papier geduldig, en wij steeds minder. Natuurlijk probeer je dat eerst netjes op te lossen met een vriendelijk mailtje. Meer tijd nodig? Geen probleem. Daarna nog eens een mailtje. Even herinneren, je kunt in de drukte wellicht iets vergeten. Maar dan, geen reactie! Als de communicatie ophoudt is het zoeken naar andere wegen. Een aangetekende brief bijvoorbeeld. En warempel, het communicerend vermogen bleek na zo'n formeel papierkunstwerkje toch weer toe te nemen. Werkgever wachtte nog op betaling van een klant. Huh? Je salaris hangt af van het feit of een klant al of niet betaalt? Volgens mij hoort dat bij het ondernemersrisico en sta je daar als (ex)-werknemer buiten. Dat hebben we hem dan ook medegedeeld. Maar ja, zou werkgever daar ook zo over denken?

Kosten juridische procedures
We zijn niet verzekerd voor rechtsbijstand. Daarom hebben we advies ingewonnen bij het Juridisch Loket. Volgens de mevrouw daar was er na een aangetekende brief eigenlijk nog maar 1 manier: de werkgever dagvaarden. Tja, dat waren nou niet bepaald de omgangsvormen die we gewend waren. Maar ja, als er niets anders op zit...we hadden dan een jurist nodig om voor ons de dagvaarding op te stellen. Rechtsbijstandverzekeraars hebben voor onverzekerden bepaalde pakketten die je kunt afnemen. Ook zijn er natuurlijk advocatenkantoren die bereid zijn om je hierin bij te staan, mits je bereid bent om een flink uurtarief neer te tellen. Mocht je dat niet zien zitten, zijn er op internet talloze voorbeelden om dagvaardingen op te stellen. Een deurwaarder moet deze dagvaarding vervolgens 'betekenen'. Dit kost  € 70,85. De griffiekosten zijn afhankelijk van de dagvaarding € 59,- tot € 196,-. In de dagvaarding kun je vragen de schuldenaar te veroordelen tot het betalen van deze kosten, met eventueel ook de wettelijke rente. Als de rechter jou als schuldeiser in het gelijk stelt, kan de deurwaarder met het vonnis van de rechter beslag leggen op loon, auto of inboedel van de schuldenaar.

Wijzer...
Gelukkig kwam het niet zo ver. Er verscheen uiteindelijk toch het verschuldigde bedrag op de rekening. Ondertussen zijn we natuurlijk een stuk wijzer geworden als het gaat om dit soort juridische verhalen. Maar ik kreeg er ook wel buikpijn van. Wat een nare manier om zo met elkaar om te moeten gaan. Daarbij maakte ik me ook wel zorgen over de kosten en of die dan wel in verhouding stonden met het verschuldigde bedrag. En ik begon ernstig te twijfelen of we er wel verstandig aan deden om niet rechtsbijstand verzekerd te zijn. Zouden we niet het zekere voor het onzekere moeten nemen?

Rechtsbijstandverzekering
Via de Consumentenbond vond ik dat ik voor minimaal €20,28 per maand verzekerd kon zijn voor de gebieden consument, inkomen, fiscaal recht en vermogen, verkeer, wonen en eigen woning. Daarbij moet je echter ook goed kijken naar je eigen risico, de 'franchise'  (minimum belang waarbij verzekeraar bereid is je bij te staan), maximale vergoeding, wachttijden en uitsluitingen.
Je weet natuurlijk nooit van tevoren wat de kans is op een conflict. Omstandigheden die de kans op een conflict vergroten zijn bijvoorbeeld het hebben van een (groot) gezin, regelmatig van baas wisselen of verhuizen en vaak op de weg zitten. Geen van deze factoren zijn echt van toepassing op ons, behalve misschien het feit dat partner door tijdelijke contracten vaker van werkgever wisselt. Vooralsnog kies ik ervoor om het risico te nemen. We verzekeren ons niet extra bij en gaan er vanuit dat we voorlopig geen conflicten meer zullen krijgen. Of dit verstandig is zal de tijd ons leren.

Wat vind jij van rechtsbijstandverzekeringen? Noodzakelijk of overbodig?

donderdag 3 juli 2014

Terugblik op de maand juni


De maand juni bracht een hoop zon en vertier. Zo heb ik heerlijk gewandeld in de Kennemerduinen (bovenstaande foto's), ben ik lekker uit eten geweest bij de Thai en de Italiaan (daarom budget voor uit eten enigszins overschreden) en heb ik een mooie 5 kilometer gelopen in 28:14 (waar ik best tevreden over ben). Al deze hoogtepunten maakten de drukte en stress op het werk weer een beetje goed. Het gaat toch altijd weer over die balans en het niet vergeten om vooral te genieten!
Deze maand werd er aardig wat uitgegeven aan persoonlijke ontwikkeling. Dat had te maken met het volgen van de cursus reanimatie en AED. Gelukkig hebben we daar een spaarpotje voor. Daarnaast werd er ook flink wat kleding geshopt. Ik heb 3 paar schoenen, een shirtje, een broek, een jasje en een korte broek gekocht. Kassa! Gelukkig was het sale en hebben we ook daar een spaarpotje voor.
Het OV-abonnement is halverwege de maand gewijzigd naar een dalvrij-abonnement. Daarom gaan de abonnementskosten omhoog (van 5 naar 99 euro per maand), maar de variabele reiskosten fors naar beneden (van ca. 300 euro naar ca. 0 euro)! Volgende maand gaan we deze besparing echt voelen.
Aan de inkomstenkant kwam er nog een betaling bij vanwege deelname aan een onderzoekje. Onder de streep bleef er ruim 650 euro over om te sparen. Hartstikke fijn!

Laten we hopen op een evenzo zonnige juli-maand! Voor deze maand ligt er een heerlijk lang weekend weg in het verschiet. Dat betekent extra genieten, en ook extra kosten. Daarover later meer!


Begroting

Periode: juni



ITEM: Totalen

INKOMSTEN: €2.425

Salaris €2.370

Vakantiegeld €0

Eindejaarsuitkering €0

Overig €55



Sparen (10%) 27%
Noodfonds €0
Afschrijving €0
Onderhoud €0
Aflossing €659
Vakantie €0



Woonlasten (25% - 35%) 27%
Hypotheek €541
Gemeentebelastingen €65
Gemeentebelastingen -€11
Waterschap €28
Waterschap -€4
Woonverzekering €22
Klein onderhoud €0
Klein onderhoud €15
Inrichting €0
Inrichting €7
Woningnet €0
Woningnet €1
Overig €0



Gas, water, licht (5% - 10%) 6%
Gas en elektra €99
Water €0
Water €12
Telefoon €17
Internet €23
Bankkosten €3
Bankkosten €3



Voeding (5% - 15%) 13%
Boodschappen €217
Uit eten €106



Vervoer (10%- 15%) 12%
Reiskosten €178
OV-abonnement €99
OV-abonnement €0
Fietsonderhoud €0
Fietsonderhoud €3



Kleding (2% - 7%) 2%
Kleding €234
Kleding -€174



Ziektekosten (5% - 10%) 5%
Zorgverzekering €74
Zorgkosten €36
Eigen risico €5



Persoonlijke uitgaven (5% - 10%) 5%
Toiletartikelen €20
Lenzen €18
Kapper €0
Kapper €16
Persoonlijke ontwikkeling €100
Persoonlijke ontwikkeling -€70
Cadeautjes €16
Cadeautjes €9
Paspoort €1
Wijn €16
Overig €0



Vrije tijd (5% - 10%) 2%
Recreatie €25
Bibliotheekabonnement €43
Bibliotheekabonnement -€39
Museumjaarkaart €0
Museumjaarkaart €5
Intervac abonnement €0
Intervac abonnement €7

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...