zaterdag 31 mei 2014

Een zakcentje verdienen


Bron: hva.nl landvanmelkenhoning.blogspot.nl een zakcentje verdienen

Op momenten dat je erg krap komt te zitten, ga je vanzelf op zoek naar manieren om extra bij te verdienen. Zo heb ik toentertijd geëxperimenteerd met mysteryshoppen. Je koopt een bepaald product en houdt in de gaten op welke wijze je benaderd wordt door de verkoper. Naderhand vul je een evaluatie in en breng je het gekochte artikel weer terug naar de winkel. Hoewel het leuk was om een keer gedaan te hebben, heb ik het sindsdien niet meer herhaald. Het is vrij arbeidsintensief en ook wel ongemakkelijk. Je loopt iemand toch min of meer voor de gek te houden.

Natuurlijk zijn er nog talloze andere manieren om bij te verdienen. Je kunt jezelf bijvoorbeeld beschikbaar stellen als proefpersoon voor nieuwe medicatie en behandelingen. Een medicijn wordt eerst altijd getest in het laboratorium en op dieren en daarna op mensen. Op zich is het dus erg nobel dat mensen zich als proefpersoon beschikbaar stellen. Sommige medicijnen maken het leven van mensen toch net iets draaglijker en het redt soms zelfs levens. Toch heb ik dit altijd al een beetje griezelig gevonden. Daarnaast kost het ook erg veel tijd. Je bent zo een paar dagen van huis. Tijdens mijn studententijd kende ik iemand die hier regelmatig aan mee deed. Het verdient goed, dat wel.

Verder zijn er veel mensen die meedoen aan spaarprogramma's via de mail. Ook ik heb me daar eens voor aangemeld, maar werd letterlijk gek van al die schreeuwerige mails. Ik krijg sowieso al genoeg mails te verstouwen en beleef er absoluut geen vreugde aan om allerlei reclamemail 'af te klikken'.

Ik heb me toentertijd ook ingeschreven bij een marktonderzoeksbureau. Bij dit onderzoeksbureau ben ik nog steeds ingeschreven. Via hen heb ik afgelopen weken aan een paneldiscussie en een onderzoekje meegedaan. De oogst was €135,-. Niet verkeerd, maar bovenal waren het ook leuke en interessante dingen om aan mee te doen. Nu er geen financiële noodzaak is tot bijverdienen blijft dat laatste toch wel het belangrijkst. Aan de hand van de beschrijving kun je zien of het onderzoekje je aanspreekt. Via een korte vragenlijst beoordeelt het bureau vervolgens of je een geschikte deelnemer bent. Op die manier passen de onderzoekjes ook altijd wel bij je interesses en voorkeuren.

Breng jij je dagen wél door met reclamemail en in laboratoria? Of heb jij andere leuke tips en ideeën om af en toe een zakcentje bij te verdienen? 

zondag 4 mei 2014

Derde aflossing van de hypotheek


Bron: consumentenbond.nl landvanmelkenhoning.blogspot.nl Derde aflossing van de hypotheek

De maand mei is een vruchtbare, want de belastingdienst was bijzonder snel met het storten van de belastingteruggaaf. We hebben €3.781,- teruggekregen. Een groot deel daarvan is de hypotheekrenteaftrek die wij jaarlijks uit laten betalen. We hebben besloten om hiervan nu alvast €3.000,- te gebruiken om af te lossen op de hypotheek.

Onze hypotheek en het aflosschema
We hebben een spaarhypotheek van €173.500,- met 4,8% rente en een aflossingsvrije hypotheek van €33.475,- met 4,6% rente. Op het laatste deel wordt afgelost. Hiervoor heb ik een aflossingsschema bedacht. Het is de bedoeling dat we dit jaar minimaal €5.000,- aflossen. Na de tussenaflossing van €3.000,- staat de stand van de aflossingsvrije hypotheek op €30.475,-. Dit betekent dat we jaarlijks €1.401,85 aan rente gaan betalen. Nu is dat nog €1.539,85. Dit betekent een verschil van €138,-. Per maand levert dit zo'n  €11,50 op. Dat lijkt peanuts; daarom is het fijn om toch even terug te kijken.We begonnen de hypotheek in 2010 met een aflossingsvrij deel van €38.800,-. Toen was de rente €1.784,80 per jaar. We zijn er met drie keer aflossen inmiddels toch al €382,95 per jaar op vooruit gegaan. En die winst blijven we elk jaar opnieuw innen. Dat geeft een goed gevoel.

Twijfel: sparen of aflossen
Ik blijf het besluit tot aflossen in plaats van sparen toch altijd een spannende vinden. Daarom wacht ik eigenlijk het liefst tot het einde van het jaar met aflossen. Dan staan de centjes veilig op de spaarrekening geparkeerd en mocht hel en verdoemenis dan tussendoor op ons afdalen, hebben we een buffer om één en ander goed op te vangen. Een buffer is natuurlijk enorm belangrijk. Er staat nu zo'n €13.000,- op de spaarrekening. Zo'n €10.000 daarvan is het noodfonds, €1.000,- is bedoeld voor vervanging van kapotte apparatuur en €1.900,- is bedoeld voor onderhoud van het huis. Daarbij is bij baanverlies van een van ons beiden ook nog geen man overboord: we hebben aan den lijve ondervonden dat we op één salaris kunnen rondkomen. Dus is het rationeel gezien veel logischer om nu af te lossen in plaats van het eerst op te potten, omdat de huidige rentestanden van het spaargeld niet bepaald florissant zijn. Ik krijg 1,75% rente over het spaargeld. Bij aflossing is het rentepercentage 4,6%. Daarbij houd ik even geen rekening met de 'misgelopen' hypotheekrenteaftrek. Toch is duidelijk dat meteen aflossen in dit geval rendabeler is.

Verzoek tot aflossen en de afhandeling
Om af te mogen lossen moet ik mijn hypotheekverstrekker een mail sturen en daarin aankondigen hoeveel ik wil aflossen. Dit moet overigens minimaal €2.000,- per keer zijn. De beetjes die ik maandelijks opzij zet voor het aflossen kan ik dus nooit meteen aflossen bij de hypotheekverstrekker. Ik krijg vervolgens een mail terug met daarin de betaalinstructies. Via deze mail kan ik op een link klikken die me naar een beveiligde betaalomgeving brengt. Via iDEAL kan ik het af te lossen bedrag dan overmaken. Het duurt dan vaak even voordat de aflossing is verwerkt. De eventueel teveel betaalde rente wordt in de maand daarop dan weer gecompenseerd.

Nieuwe stand van de hypotheekschuld
Met de aflossing staat de totale schuld nu op €203.975,-, zegge tweehonderdendrieduizend negenhonderdenvijfenzeventig euro. Pffff, wat een hoop centjes... Nu de WOZ-waarde van het huis inmiddels gedaald is tot €165.000,-, zou ik blij zijn als de schuld iets meer gaat lijken op de waarde van het onderpand. We blijven dus voorlopig nog maar even stug doorgaan met aflossen.



zaterdag 3 mei 2014

Kijktips: Hollandse Zaken en Dit is de Dag


Afgelopen woensdag kwam in het programma Hollandse Zaken weer het thema restschuld aan de orde. We maken kennis met een dame en een heer die rond de €150.000 aan restschuld hebben. Door allerlei tegenslagen als scheiding en werkloosheid ontstonden hypotheekachterstanden en moest het huis verkocht worden. Uiteraard met een flink verlies. Er heerst boosheid bij deze mensen. Ze zijn boos op de banken en incassobureaus. Een schuld zo hoog als deze, dat krijg je niet zomaar weggewerkt. Meneer zit aan de anti-depressiva. Mevrouw zit in de schuldsanering en moet rondkomen van  €35-40,- per week.

Dinsdag 22 april kwam de restschuldproblematiek aan de orde in Dit is de Dag. We zijn als kijkers getuige van een huisuitzetting. De bank gaat het huis executair verkopen. Een medewerker van de bank staat samen met politie en een team van verhuizers voor de deur om het huis leeg te ruimen. Buurtbewoners staan op straat nieuwsgierig toe te kijken. Je voelt de wanhoop en vernedering van de man wiens huis niet meer de zijne is.

Van dit soort uitzendingen krijg je de kriebels. Je realiseert je nog maar eens goed dat niet jij, maar de bank je huis bezit. En dat het een harde wereld is. Jij hebt getekend voor die schuld en als jij door wat pech in je leven niet meer in staat bent om de rente te betalen pleeg je contractbreuk en mag de bank (harde) maatregelen nemen. Is dat oneerlijk? Ja en nee. De tegenslag die de mensen uit deze uitzendingen zijn tegengekomen, hebben ze waarschijnlijk niet verdiend. Maar het wordt wel erg onhoudbaar als banken en andere schuldeisers genoegen nemen met niet-betalende klanten en schulden zondermeer kwijtschelden. Wat zijn de contracten dan nog waard?

Gelukkig zijn er nog vangnetten voor situaties zoals deze. Wij hebben een lening met Nationale Hypotheekgarantie en zouden, mits we aan allerlei voorwaarden voldoen, in aanmerking kunnen komen voor kwijtschelding van de restschuld. Daarnaast is er bij hoge schulden onder voorwaarden de mogelijkheid om voor een schuldsaneringstraject in aanmerking te komen. Na afloop van dit traject worden alle resterende schulden kwijtgescholden en kun je met een frisse lei beginnen. Zo bezien is het niet zo slecht in Nederland geregeld als dat deze uitzendingen ons willen doen geloven. Feit blijft dat banken niet je vrienden zijn. Je hypotheek aflossen maakt je weerbaarder en onafhankelijker en maakt het huis stapje voor stapje ook daadwerkelijk eigen bezit.

vrijdag 2 mei 2014

Low budget lekker eten: homemade pizza

Bron: http://perfecthomemadepizza.com Low budget lekker eten: homemade pizza landvanmelkenhoningblogspot.nl

Er is al geen discussie meer over mogelijk. Als je echt gezond wilt eten, maak je je eten zoveel mogelijk zelf. Zo weet je zeker dat er geen al te gekke E-nummers, 80 klontjes suiker, een pond zout of grote massa's verzadigde vetten en andere onuitspreekbare ingrediënten in zitten. Daarbij levert het zelf bereiden van je voedsel een ultieme bevrediging op zoals onze prehistorische voorouders het ook ervaren moeten hebben.

Deze week was het tijd voor zelfgemaakte pizza. Niet per se supergezond, maar toch bepaald geen straf om te eten! En natuurlijk vele malen gezonder dan diepvries-karton-pizza's of de van-vet-druipende-thuisbezorgd-pizza's. Lekker zelf bepalen wat je erop wilt hebben en hoeveel van welk ingrediënt. Dit zonder dat er 50 cent extra in rekening gebracht wordt. Per ingrediënt welteverstaan.

Voor 1 pizza zeef je 175 g bloem boven een grote kom. Je mikt er 1/4 tl zout doorheen. Daar komt nog 1 tl droge gist bij plus 1 el olijfolie en maximaal 150 ml handwarm water bij. Dan volgt het mooiste: je bestrooit het aanrecht met bloem en kneedt het deeg tot alle stress over werk en andere onbelangrijke dagelijkse bezigheden volledig uit je systeem zijn verbannen. De soepele deegbal wordt in een ingevette kom gemikt, huishoudfolie of een natte theedoek erover heen en een uurtje lummelen totdat het deeg tot dubbel volume is gerezen.

In plaats van lummelen zou je natuurlijk ook even de tomatensaus kunnen maken. Daar heb je 1 el olijfolie voor nodig, 1 gesnipperde ui en een fijngehakte knoflookteen. Dit wordt gefruit op laag vuur en dan vergezeld van een blik tomaten (die van 400 gram) en een blikje tomatenpuree. Mocht je verse kruiden hebben staan, mogen deze worden fijngehakt en erbij gegooid. Anders red je je ook prima met een flinke eetlepel gedroogde oregano bijvoorbeeld. Een snufje suiker erbij doet ook wonderen. Het homemade tomatensausje pruttelt zo'n 20 minuutjes op het vuur en is dan klaar. De perfectionisten onder ons pureren de boel nog even met een staafmixer voor het ultieme effect. Anderen hebben daar lak aan.

Nou, inmiddels is je deeg wel gerezen. Wederom bestuif je het aanrecht met wat bloem en rol je de deeghoop uit tot een soort van ronde vorm. Hoe lelijker, hoe authentieker moet je maar denken. Ik heb goedkope pizzavormen van de X.enos. Daar leg ik het deeg op, maar je kunt ook gewoon een bakblik gebruiken. Vet het deeg even in met olie en smeer er dan de tomatensaus over uit. Nu mag je de boel versieren met elk willekeurig ingrediënt dat je in huis hebt. Wij kozen voor ui, artisjok, champignons, ananas, courgette, rauwe ham, salami, olijven  en ansjovis. Mocht je nog een hompje kaas in de koelkast hebben liggen, gebruik je die (samen met een rasp) om een lading kaas over je pizza te verdelen. Met een oven op 220 graden duurt het zo'n 20 minuutjes voor je pizza er onweerstaanbaar en goudkleurig uitziet. Snijd de pizza in handzame punten, zet een slechte film op en eten maar!

Ach, kon het leven maar altijd zo simpel zijn!

Voor de nieuwsgierigen onder ons die willen weten hoe die diepvriespizza's toch gemaakt worden is onderstaand filmpje bedoeld. Mwah, niks aan toch?



LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...