donderdag 25 april 2013

Het haasje zijn


 Zalando en Pluto Sport landvanmelkenhoning.blogspot.nl De wereld is een markt

Zoals al vaker trots op dit blog vermeld, heb ik me gestort op het hardlopen. Heerlijk om zelf te kunnen bepalen wanneer je wilt sporten zonder rekening te hoeven houden met de openingstijden van de sportschool (hoogstens van het park, want die sluit om 21 uur) en geen last te hebben van een maandelijkse afschrijving die het sluimerende schuldgevoel van een keer of wat overslaan dominant de kop op laat steken. Los van een 6-malige clinic in het park heb ik nog geen extra kosten gemaakt. 

Met dat je een nieuwe sport gaat beoefenen treed je een nieuwe, onbekende wereld binnen. Je voegt je bij een bevolkingsgroep dat zichzelf identificeert met de hardloopsport en zich vol trots hardloper noemt. Als soortgenoten herken je elkaar onmiddellijk, als je beiden met een rood hoofd, kekke oordopjes in met pompende muziek, geruisloos voorbij stampt op je vette hardloopschoenen en je elkaar de geheime groet geeft; een bijna onzichtbaar hoofdknikje, een nonchalant iets opgestoken hand of een begrijpende blik: ik weet wat je doormaakt, vriend(in). Hoewel een ultieme solosport bereikt het groepsgevoel zijn climax bij een marathon. Hordes normaliter los lopende hardlopers verenigen zich bij de afgesproken start en fokken elkaar op met het alomtegenwoordige fanatisme. Je hoeft misschien niet te winnen (dat doen die mooie ranke Kenianen of Ethiopiërs altijd), maar je zult het op z'n minst volhouden of nog beter: je PR (persoonlijke record) verbeteren.

 
Als echte pro zorg je dat je een Haas bij je hebt. Rustig maar, hardlopers zijn geen dierenbeulen die tijdens hun wedstrijden meedogenloos achter hazen aan gaan jagen of als tussendoortje tijdens het rennen een kruidig gestoofd stukje haas uit hun ritszakje halen. Een haas is een loper die eigenlijk voor spek en bonen meedoen en de echte loper tijdens zijn lijdensweg aanmoedigt, op gezette tijden tot een gematigder tempo dwingt, ervoor zorgt dat de loper tijdig vieze gelcapsules en nog ranziger isotone sportdrankjes inneemt en tegen het einde van de run de meest valse verwensingen naar het hoofd van de inmiddels meer dode dan levende renner slingert, waardoor deze van pure agressie het laatste restje kracht uit de benenwagen trekt om die vermaledijde finishlijn over te komen. 

Wat de hardloopwereld gemeenschappelijk heeft met andere werelden is het fenomeen van de vermarkting. Prestaties leveren aanzien, maar je kunt je status als hardloper ook kopen. Dit gebeurt in de vorm van ingenieuze GPS-horloges, pimpelpaarse zweetbandjes met gouden randje, smartphone-houders die je om je bovenarm bindt (je telefoon vasthouden tijdens het lopen is echt een beetje sneu), tights met opdrukken die een hallucinerend effect teweegbrengen, sportshirtjes in alle kleuren van de regenboog met ademende stoffen die op magische wijze het zweet afvoeren, toffe windjacks die naast wind en regen ook mensen op afstand houden, vanwege de intimiderende schoonheid ervan, en de zogenoemde hardloopriem waar je bij gebrek aan hazen je geïsoleerde bidons kunt vervoeren tijdens de race. Uiteraard hangen hier prijskaartjes aan en het is niet bepaald weinig kan ik je verzekeren. Maar weet je wat nu zo erg is? Ik ben er enorm gevoelig voor! Help!

Ik maak er een sport van om de verleidingen en marketingtrucs te weerstaan en alleen te kopen wat nodig is en van toegevoegde waarde. Maar zodra ik dan aan het sporten sla in de meer gangbare zin van het woord, slaat het consumeervirus genadeloos toe. Sta je daar in het park met je slobberige zwarte sportbroekje, voor een prikkie aangeschaft bij ouwe Hennes en alweer wat jaartjes oud, tevens handig te gebruiken als pyjamabroek. Met het trainingsjasje dat weggeplukt is uit de kast bij moeders die wist te vertellen de de 30+-broer daar rond zijn 12de met veel plezier in gelopen heeft, want toen mode. En dan voel je je, omringd door werkelijke plaatjes van hardloopmensen toch een beetje....sneu.....misplaatst....net niet....

En dan verzand je dus vanzelf op de über-hippe-hardloopdames-website als deze en zie je de coolste outfits op andere beruchte shopsites en is een wensenlijstje zo geboren. De enige reden dat ik nog geen kleding heb aangeschaft is omdat ik het kledingbudget deze maand al heb gebruikt voor iets anders. Maar oh...het geld brandt in de portemonnee.

Dus, als jullie tips hebben om van de consuminderdrang verlost te worden óf om toch aan deze drang toe te geven op zodanige wijze dat het met iets minder geld gemoeid gaat, hoor ik het graag!

dinsdag 23 april 2013

Uitwaaien

landvanmelkenhoning.blogspot.nl uitwaaien

landvanmelkenhoning.blogspot.nl uitwaaien

landvanmelkenhoning.blogspot.nl uitwaaien

landvanmelkenhoning.blogspot.nl uitwaaien

Afgelopen week was ik een heerlijk weekje vrij. Even bijkomen, genieten van de zon die zich steeds vaker liet zien en wat klusjes doen in en rond het huis. Ook een tripje naar het strand stond op de vakantie-agenda. Heerlijk om even uit te waaien, naar de zee te staren en door het zand te banjeren. Zo'n strand heeft naar mijn idee een heilzame werking op de mens. Het hoofd dat nog wel eens vol wil zitten met piekergedachten en andere rommel wordt weer helemaal schoongeveegd. De zee die zich tot de horizon uitstrekt en de afdrukken in het zand die na enkele tijd weer bedekt worden door het opstuivende zand, alsof je er nooit geweest bent, maken je positie als nietig schepsel binnen het grote universum weer even heel duidelijk. Geen betere manier om te relativeren dan een lange strandwandeling.

Helaas wonen we niet zo dicht aan de kust dat we deze zeekuur dagelijks kunnen herhalen. Toch zijn er andere manieren om dit heilzame effect te bewerkstelligen. Dit zal voor iedereen weer anders zijn. Ik zoek het in het lezen van boeken. Romans laten me een andere wereld betreden en helpen me even afstand te nemen van mijn eigen kleine wereldje. Non-fictie leert me dingen en maakt mijn kleine wereldje net iets groter. Fotografie laat me bewuster kijken naar mijn omgeving zoals die zich op dat moment toont. Een stukje mindfulness in de praktijk en een leuke manier om creatief bezig te zijn. Een andere creatieve uiting is schrijven. Het is leuk om gedachtenspinsels zoals deze te vervatten in een blogje. Daarnaast volg ik nu een cursus creatief schrijven. Een van de 'opwarmoefeningen' is freewriting. Alle gedachten, van banaal tot geniaal, lopen via de pen naar buiten op het papier. Een ultieme uitlaatklep. En dan hebben we nog het hardlopen. Een andere goede manier om het hoofd leeg te maken, veel buiten te zijn en de gelukshormonen als gevolg van de fysieke inspanning los te maken.

Steeds meer merk ik dat als ik aan deze potpourri van activiteiten prioriteit geef, ik lekkerder in mijn vel zit en het gevoel krijg dat ik aardig tegen de gewenste balans aanhang. In de vakantie is dat makkelijker dan gedurende een doorsnee werkweek. Dan wordt prioriteren des te belangrijker. Tijd heb je niet, maar tijd maak je. Een waarheid als een koe. Dat betekent dus voor de werkdag begint of erna gaan hardlopen, in de reistijd lezen en schrijven, om je heen blijven kijken en op een van die magische momenten een foto te maken, desnoods met je smartphone. En natuurlijk tijd inplannen voor een cursus of een uitstapje, ook al zijn de weken nog zo druk.
Eigenlijk is dit mijn ultieme to-do-list naast de verschrikkelijke die op kantoor ligt. Als ik elke dag een of meerdere van bovenstaande activiteiten doe, is mijn dag eigenlijk al geslaagd. Als ik naar mijn lichaam luister, zijn dat namelijk de activiteiten waar ik energie van krijg. Het to-do-lijstje op werk kost me vooral energie.

Als ik dan langs het strand loop en de wind alle nutteloze (werk)rommel wegblaast, mijn voetstappen vervaagd worden en mijn nietigheid benadrukt wordt door die uitgestrekte zee, zijn dat de dingen die overblijven, die er toe doen, en die mij maken tot wie ik werkelijk wil zijn: een gelukkig mens.

maandag 15 april 2013

Overvloed

Uit eten Thais landvanmelkenhoning.blogspot.nl Overvloed
Uit eten Thais landvanmelkenhoning.blogspot.nl Overvloed
Uit eten Thais landvanmelkenhoning.blogspot.nl Overvloed
Gestreepte lucht landvanmelkenhoning.blogspot.nl Overvloed

Het was feest in het Land van Melk en Honing! Partner was namelijk jarig. Als cadeau kreeg hij daarom een homemade chocoladetaart: een 3-laags bouwwerk met zoete én zoute karamel (en met mijn bloed, zweet en tranen, want het is een megalomaan bakproject). De grote hoeveelheden boter, suiker en chocolade zijn echt volstrekt onverantwoord, maar daarom smaakte dit duivelse goedje des te beter. Het verjaardagsbezoek werd naast de chocoladetaart ook getrakteerd op hartige taart, viskoekjes en saté. De volgende avond zijn we uit eten geweest bij een Thais restaurant. Daar heb ik de jarige (en mezelf natuurlijk) getrakteerd op een Thais menu bestaand uit Kieuw Krob, Tom Kha Kai, Phad Phak, Kai Ma Muang, Kaeng Neua, Khaaw Suay, Kha Nom Thai en Tjaa. Wat? Nou, heerlijke authentiek Thaise gerechten dus!

Wat een overvloed... heeft toch weinig meer met consuminderen te maken. Maar toch...ik beleef bovenstaande nu veel meer als overvloed dan een tijd geleden toen het spenden er gewoon bij hoorde. Zelf een luxe chocoladetaart maken is natuurlijk wél een ultieme consuminder-actie. Als je zo'n ding moet kopen ben je flink meer centjes kwijt. Maar ik doe dat vooral, omdat ik enorm geniet van taarten bakken! Een zelfgemaakte taart is daarbij ook een veel leuker cadeautje dan zo'n gekochte die er net iets te perfect gefabriceerd uitziet. Vanwege de verjaardag heb ik iets meer uitgegeven aan de boodschappen, maar daar hadden we al rekening mee gehouden. Het restaurantbezoek kostte ook een aardige duit. Uit eten gingen we vroeger met grote regelmaat. Als we nu uit eten gaan, is het een klein feestje. We hebben echt genoten. Het was het geld dubbel en dwars waard. De bijzondere gestreepte lucht kregen we er na afloop gratis bij!

Dit is een fijne balans. Geen geld-over-de-balk-smijt-gedrag, maar zo nu en dan wel een feestje met elkaar bouwen.

vrijdag 5 april 2013

Behoorlijk blut


Bron: www.boomerang.nl landvanmelkenhoning.blogspot.nl Behoorlijk blut

Behoorlijk blut. Tenminste, daar leek het op toen we het rekeningoverzicht op de Oranje Leeuwenwebsite bekeken. Partner stond in de min en op de gezamenlijke rekening was op mysterieuze wijze zo'n 1000 euro met onbekende bestemming vertrokken. Oeps!

Maar dan denk je: ik woon in het veilige Nederland. Het wordt vast gefixt. En zo niet, dan zorgt de overheid wel dat het goed komt met onze centjes. Toch....?

Stel je eens voor dat het hele betalingsverkeer plat zou liggen vanwege een terroristische hacker, buitenaardse wezens of een eeuwigdurende stroomstoring? Waar ben je dan helemaal met al je spaarcentjes, begrotinkjes en ander voorbeeldig consumindergedrag? Juist, helemaal nergens. Contant geld hebben we nauwelijks in huis, omdat we alles met plastic doen. Vers eten koop ik in voor een week en houdbaar eten heb ik wel, maar vanwege ruimtegebrek niet in grote voorraden. Conclusie: het zou niet al te best zijn.

Ok, het zijn misschien enigszins overdreven gedachten. Dat komt vast omdat we nu de serie Revolution aan het kijken zijn. Maar toch, wat was ik opgelucht toen het saldo weer 'klopte'. De oranje leeuw had het relatief snel gefixt. Maar wat een communicatieve ramp was het, zeg! De bezorgdheid bij klanten werd niet bepaald weggenomen en informatie werd er nauwelijks verstrekt. De grappen en grollen op het www kwamen des te sneller op gang. Valt er toch nog iets te lachen.

dinsdag 2 april 2013

Keihard genieten




Paasweekend landvanmelkenhoning.blogspot.nl keihard genieten

paasweekend landvanmelkenhoning.blogspot.nl keihard genieten

Paasweekend amsterdam landvanmelkenhoning.blogspot.nl keihard genietenPaasweekend amsterdam landvanmelkenhoning.blogspot.nl keihard genieten

Jongens, wat was het toch een heerlijk relaxt paasweekend. Knuffelen met kat, bankhangen met partner, eerste wijntje na 40 dagen gedronken met lieve vriendin, filmpjes gekeken, boekje gelezen, dagje Amsterdam, gezondigd bij de Burger Koning, van een zelfgemaakte paasstol gesmuld en jawel, hardgelopen! Met de stem van Renate Wennemars en wat (goede en minder goede) opzwepende muziek in mijn oren puf ik als een stoomlocomotief door de buurt of in het park. Maandagochtend doe ik dat om kwart over 6, woensdag en zaterdag iets later in de ochtend. Afgelopen training mocht ik 3 keer 5 minuten hardlopen met tussendoor 2 minuten wandelpauze. Man, man, dat was toch even afzien. Maar ik vind het heerlijk! Een beetje masochisme is me niet vreemd :) Over twee weken ga ik meedoen aan een hardloopclinic. De clinic bestaat uit zes zaterdag-ochtenden waarop we gaan trainen onder leiding van een oud-marathonloper. Toch fijn om even te kunnen laten checken of ik mijn ledematen niet al te hard misbruik tijdens het sporten en of de warming-ups en cooling-downs zoals ik ze doe enigszins acceptabel zijn. Voor een bedrag van €25,- is dat prima te doen. 
Ondanks dat het werkende leven weer keihard begonnen is, kan ik op het afgelopen weekend én deze prettige vooruitzichten nog wel even teren.

maandag 1 april 2013

Terugblik op de maand maart


De maand maart zit er weer op. We zijn de maand goed doorgekomen. Er kon gespaard worden, maar we hebben ons ook wat gegund als het gaat om uit eten gaan bij de Griek, lekker lui pizza laten bezorgen, genieten van een gekochte warme chocolademuffin, wat kleding en een lekker luchtje.  De post 'uit eten' en de post 'toiletartikelen' kennen als gevolg daarvan een kleine overschrijding van de begroting. Daarnaast heeft de energieleverancier deze maand het geld van deze én vorige maand afgeboekt, dus komt deze post op het dubbele uit van wat er begroot is. Dit heft het 'voordeel' van vorige maand weer op. Mijn ouders hadden een financiële meevaller die ze graag met de kinders wilden delen, dus dat betekende extra voeding voor het vakantiebudget. Verder kreeg ik de overstapkorting van de zorgverzekeraar terug ad €75,-, dus die kon toegevoegd worden aan het spaarpotje voor de ziektekosten die binnen het eigen risico vallen. Deelname aan een marktonderzoek en boekenverkoop leverde daarnaast nog extra inkomsten op.
Ik was helaas minder oplettend wat betreft het laatste tijdschriftenabonnement dat ik nog had lopen. Ergens had ik een keer genoteerd dat deze maart 2013 zou aflopen, maar het was me volledig ontschoten. Totdat er een mail kwam met een aankondiging dat er geld afgeschreven ging worden van mijn rekening. Ik heb toen direct opgezegd, maar door de opzegtermijn van een maand is er toch nog €5,50 afgeschreven. Dat is geen gigantisch bedrag, maar toch zonde aangezien ik het tijdschrift eigenlijk nooit meer lees.
Het paasweekend doen we verder geen wilde dingen. Ik heb de chocolade-eitjes en andere paasproducten links laten liggen in de supermarkt. In plaats daarvan heb ik zelf een overheerlijke paasstol gebakken (zie foto).

In april krijgen we een deel van de energiekosten terug. Qua uitgaven moeten we rekening houden met extra boodschappen in verband met een verjaardag. We gaan dan flink aan de slag met lekkere zelfgemaakte hapjes en ik ga een ambitieuze chocoladetaart maken. Altijd leuk! Verder ga ik meedoen aan een hardloopclinic. Daarnaast staan er wat borrels met vrienden gepland. Gelukkig heb ik daar een ruim recreatie-budget voor. Nu alleen het zonnetje nog en april belooft een mooie maand te worden!


Periode: maart



ITEM:Totalen

INKOMSTEN:€2.524
Sparen (10%)
Noodfonds€322
Afschrijving€0
Onderhoud€0
Aflossing€0
Pensioen€0



Woonlasten (25% - 35%)
Hypotheek€559
Gemeentebelastingen€56
Waterschap€23
Woonverzekering€22
Klein onderhoud€0
Inrichting€14
Inrichting(€7)
Woningnet €0
Woningnet €1
Overig€0



Gas, water, licht (5% - 10%)

Gas en elektra€218

Water€0
Water €11

Telefoon€34

Internet€32

Bankkosten €0
Bankkosten €6



Voeding (5% - 15%)
Boodschappen€223
Uit eten€58



Vervoer (10%- 15%)
Reiskosten€295
OV-abonnement €0
OV-abonnement €5
Fietsonderhoud €0
Fietsonderhoud €3



Kleding (2& - 7%)
Kleding€18
Kleding€22
Stomerijkosten etc.€0
Stomerij etc. €5



Ziektekosten (5% - 10%)

Zorgverzekering€89
Zorgkosten€3
Eigen risico €113



Persoonlijke uitgaven (5% - 10%)
Toiletartikelen€57
Make-up€0
Kapper€0
Kapper€17

Persoonlijke ontwikkeling€6
Persoonlijke ontwikkeling€0
Cadeautjes €10
Cadeautjes €5
Overig€0



Vrije tijd (5% - 10%)
Recreatie€0
Bibliotheekabonnement €0
Bibliotheekabonnement€4
Vakantie€0
Vakantie €300

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...