donderdag 28 februari 2013

Onderweg zijn

Bron: ibiblio.org landvanmelkenhoning.blogspot.nl Onderweg zijn

Hoopvol onderweg zijn is beter dan aankomen

We zijn met z'n allen toch heel wat uren in ons leven onderweg. Van punt A naar B en weer terug. Mobiliteit is vrijheid, maar kost ook wat. Voor de een is de auto bij uitstek het vervoersmiddel om te reizen, bij de ander de fiets of de trein.
Ik reis dagelijks met de trein: sowieso 4 dagen per week met de trein naar werk en tussendoor ook om bezoekjes te brengen aan familie en vrienden of om uitstapjes te doen.

Er gaat flink wat geld doorheen met al dat treinreizen. In 2012 bleek ik zo'n €2860,- kwijt te zijn aan al dat mobiele gedrag.
Tussendoor eens checken of het niet anders, beter of goedkoper kan, kan natuurlijk geen kwaad.

Hoe zien het aantal kilometers er uit? Ik reis 4 dagen per week zo'n 65 kilometer heen en 65 kilometer terug. Samen is dat 130 kilometer. Ik zal in werkelijkheid naar schatting zo'n 42 weken per jaar naar werk reizen. De rest van de tijd is het vakantie of werk ik thuis. 42 weken maal 4 dagen maal 130 kilometer = 21.840 kilometer. Met dat aantal kilometers zou ik zomaar in Nieuw-Zeeland kunnen zitten! Helaas, de werkelijkheid is anders.

Ik betaal nu met mijn Voordeelurenkaart in de ochtend €10,80 en in de avond €6,50 euro (40% korting). Dat maakt dat ik een verlies draai op mijn werkdag van €17,30 euro. Ik betaal daarnaast voor het abonnement €60,- per jaar.

Wat zijn de alternatieven? Ik zou alsnog kunnen kiezen voor een auto. Dat ik dan eerst nog even een rijbewijs moet halen is alvast een eerste financiële drempel. Daarnaast zitten er nog allerlei kosten aan een auto. Bij een kleine auto is dat volgens het Nibud al gauw €5040,- per jaar.

Nee, dank je. Ik hou het liever bij de trein. Onze favoriete spoorwegmaatschappij heeft een tijd terug nieuwe abonnementen geïntroduceerd. Enkele abonnementen zijn gericht op reizigers die in de daluren reizen. Dat wordt voor mij erg lastig gezien mijn werktijden.

Het Altijd Voordeelabonnement geeft in de spits 20% en in de daluren en de weekenden 40% korting. Dit zou voor mij betekenen dat ik €17,20 per dag aan reiskosten kwijt ben, zo'n 10 cent minder dan nu. Het abonnement is echter €240,- per jaar, in plaats van de €60,- nu, dus dat schiet niet op.

Het Altijd Vrij abonnement zorgt dat je gratis reist, in spitsuren en daluren, doordeweeks en in de weekenden. Daar zit een prijskaartje aan van €309,- per maand,  €3708,- per jaar.

Voor een jaartrajectabonnement ben ik €3225 euro kwijt als ik het in een keer betaal. Anders betaal ik €3354,-, 4% meer. De zogenoemde abonnementswijzer van de Hollandsche Spoorwegen raadt mij aan om hierop over te stappen. Gezien het jaarbedrag waar ik in 2012 op uit kwam met mijn Voordeelurenabonnement ben ik hiermee toch nog zo'n €365,- duurder uit.

Besluit: Ik blijf bij mijn oude vertrouwde abonnementje! Thuiswerken loont bij dit abonnement.

woensdag 20 februari 2013

Ochtendrituelen

Bron: theperfectyou.nl landvanmelkenhoning.blogspot.nl ochtendrituelen

Het lijkt me zo heerlijk: elke ochtend rustig en blij wakker worden, niet gehinderd door gevoelens van frustratie, chagrijn en oververmoeidheid. Zeeën van tijd hebben om een fatsoenlijk ontbijt op een beschaafd tempo naar binnen te werken. Mezelf vóór het ontbijt als overtreffen door een paar minuten hard te lopen of in lotushouding meditatie-achtige oefeningen te doen. Helder hebben wat de doelen zijn van die dag en ze aan het eind van de ochtend stressloos behaald hebben.

In werkelijkheid ziet mijn ochtendritueel er danig anders uit. Het is niet dat ik als een chaotische kip zonder kop door het huis ren. Ik heb een tamelijk vaste structuur. Ik ben inmiddels zo wijs om 's avonds alvast kleren voor de volgende dag klaar te leggen en de tafel te dekken. Ik zorg dat ik brood uit de diepvries haal en dat mijn OV-chipkaart met voldoende saldo klaar ligt, samen met de sleutels en fietslampjes. Dit scheelt alweer enkele potentiële stress- en treuzelmomenten en zorgt dat ik alles op de automatische piloot kan doen. De automatische piloot zorgt er overigens ook voor dat ik niet in staat ben tot enige interactie met mijn huisgenoten. Die blijven dan ook ver uit mijn buurt.
Sinds kort sta ik iets eerder op om meer tijd te kunnen nemen voor een gezonder ontbijt bestaande uit yoghurt met havermout, rozijnen, fruit en honing en een klein kopje koffie. Iets eerder betekent 6:00 uur: wat mij betreft de max als het gaat om vroeg opstaan. Dit heeft er ook toe geleid dat ik doorgaans niet hoef te rennen om mijn trein te halen. Toch word ik er nooit blij van, van zo'n ochtend.

In het weekend slaap ik wat langer. Ik ben geen langslaper, maar weet mijn ochtenden toch altijd volkomen improductief door te komen. Eeuwen doen over het kopje koffie, blogjes lezen en teveel dingen verzinnen die ik in het weekend wil doen, waarvan ik nauwelijks de helft gedaan krijg, omdat de ochtend in no time weer voorbij is. Dat moet toch beter kunnen, zou je denken.

Lastig hoor, een goed ochtendritueel. Misschien moet ik me er maar bij neerleggen dat ochtenden niet aan mij besteed zijn. Of toch de hardnekkige ochtendstructuur proberen om te plooien tot iets dat beter werkt. 

Hoe ziet jouw ochtendritueel er uit? Ben jij een ware Zen-master of eerder die kip zonder kop?

zaterdag 16 februari 2013

Het kan vast minder

Bron: kook-beverwijk.nl landvanmelkenhoning.blogspot.nl Vast minderen


De vastentijd is bij uitstek een periode om eens wat te minderen. Nu ben ik niet zo streng in de leer en gaat deze periode doorgaans vrijwel helemaal langs mij heen, maar dit jaar is het anders. Eerder schreef CasaDiMama al over haar 40 dagen zonder drank en dat triggerde me wel. Maar...ik voelde geen behoefte om mee te doen. Het werkte trouwens ook niet mee dat ik tijdens het lezen van haar blog tevreden aan het nippen was van de rode wijn. Van het weekend in de trein kwam het tijdens een gesprek ineens weer in me op en besloot ik pats-boem: ik stop met ingang van woensdag (start van de vastenperiode) 40 dagen met de o zo geliefde wijn!

Waarom? Ik streef niet naar een Spartaanse levenswijze en hou van genieten. Ik kom uit een 'bourgondische'  familie als het om drank gaat. Dat was me niet eens zo opgevallen tot ik geconfronteerd werd met de familie aan partners zijde. Die drinken gewoon helemaal niets, net als mijn partner. Wist niet dat het bestond voor ik hem ontmoette :)

Ik ga volgens mij op een redelijk gezonde manier om met alcohol. Het Nederlands Instituut voor Gezondheidsbevordering geeft overigens als richtlijn voor verantwoord gebruik: maximaal twee glazen per dag voor vrouwen en maximaal drie glazen per dag voor mannen + twee dagen per week geen alcohol. Doordeweeks drink ik niet veel; soms een glaasje bij of na het eten. In het weekend daarentegen drink ik praktisch elke avond. En als er een vriendin langs komt, wordt de wijnfles ontkurkt. Standaard. Zo'n glaasje smaakt goed, het is gezellig en helpt me ontspannen.
Ik ben volgens de info een regelmatige drinker. Je hebt daarnaast ook de zogenaamde binge-drinkers: eenmaal in de week of op een feestje helemaal los gaan en de rest van de week niks. Schijnt niet gezond te zijn. Een regelmatige drinker bevindt zich volgens de website ook op riskant terrein. Wanneer alcohol een gewoonte wordt in het leven, kan dit namelijk uitgroeien tot een verslaving.

Hmm, is dat waar?  Wordt het glaasje wijn misschien teveel een automatisme?  Zo'n maaltijd zonder gevuld glas is ten slotte ook zo kaal... Is het iets dat ik nodig heb om na een drukke werkdag of werkweek te ontspannen? Na die spannende presentatie op werk heb ik mezelf inderdaad met twee flinke bellen wijn beloond...
Of kan het ook zonder, kan het ook anders?

Ik ga de uitdaging aan! Het is net als met besparen: jezelf iets ontzeggen is in het begin lastig, maar werkt uiteindelijk louterend. Je maakt jezelf namelijk minder afhankelijk van dingen waarvan je eerst dacht dat je ze absoluut nodig had. Of waar je nu eenmaal aan 'gewend' was. En uitdagingen in het leven zorgen ten slotte dat het spannend blijft.

Wat kan er bij jou vast minder?

donderdag 14 februari 2013

Eerste huizenruil-deal gesloten!

Bron: hostelbookers.com landvanmelkenhoning.blogspot.nl Een huizenruil-deal gesloten l

Het is gelukt! Ik had als goed voornemen om in 2013 leuke nieuwe dingen uit te proberen, dus schreef ik me in bij een website voor huizenruil. En nu is het moment aangebroken: we hebben een huizenruil-deal kunnen sluiten! De ruil brengt ons deze zomer naar...Stockholm! We verblijven in een klein appartementje in de wijk Södermalm. Hier zullen we verwelkomd worden door twee lieve katten. Ik zit met mijn hoofd al helemaal in de vakantie-sferen, wat natuurlijk veels te vroeg is voor de tijd van het jaar. Maar ik kan het niet helpen, dus ben nu al als een malle bezig met het lezen over Stockholm en Zweden, foto's van de omgeving te bekijken en een informatiemap voor onze gasten samen te stellen over ons huis, de stad en het mooie Nederland. Heerlijk! Ondertussen vertel ik de kat dat er straks mensen in haar huis komen die weliswaar gek praten, maar haar wel eten komen geven. Ze vindt er nog niet zoveel van: knijpt begrijpend haar ogen tot spleetjes en negeert vervolgens mijn enthousiaste geklets door zich als een bolletje op te rollen in de vensterbank.

Foei, zo blij als een kind. Hebben jullie al vakantieplannen of andere wilde ideeën voor de zomer?

zondag 3 februari 2013

Terugblik op eerste maand 2013

Bron: uwbudgetcoach.nl Land van Melk en Honing Terugblik op eerste maand 2013

Jeetje, januari zit er alweer drie dagen op! Tijd om de tussenstand op te nemen als het gaat om de financiën. In 2012 heb ik aan een ' zero-based budgeting'-begroting gewerkt voor 2013 (zie de pagina Huishoudboekje), dus was dit de eerste maand van uitproberen. Ik moet zeggen dat ik tevreden ben met het resultaat. Aan de inkomstenkant zaten er een tweetal meevallers: allereerst kon ik een defect douchepaneel binnen de garantietermijn omruilen voor een nieuwe douche en hield ik er nog €95,- aan over. Deze heb ik aan het onderhoudspotje toegevoegd. Daarnaast kreeg ik €96,-  extra van de baas. Dit was nog een bedrag uit 2012 wat per abuis nog niet was uitgekeerd. Dit heb ik aan het noodfondspotje toegevoegd. Inkomsten min uitgaven levert 0 euro verschil op (het hele idee achter zero-based budgeting) en ik heb deze maand flink geld kunnen sparen.

Deze maand verwacht ik meer aan recreatie uit te gaan geven. We gaan in ieder geval een dagje op stap. Ook gaan we uit eten, maar wellicht dat we dat met de VVV-bonnen betalen. Zorgkosten zullen er ook weer zijn: ik ben gezegend met een zojuist verwijderde verstandskies door de kaakchirurg (mijn wang is flink opgezwollen en ik ben licht gedrogeerd door de voorgeschreven painkillers) en die doet al dat breekwerk natuurlijk niet voor niks. De ingreep valt binnen het eigen risico, dus we houden rekening met een mooie nota.


ITEM:
Totalen

INKOMSTEN:
€2.304
Sparen 


Noodfonds
€473

Afschrijving
€0

Onderhoud
€95

Aflossing
€0

Pensioen
€0



Woonlasten 


Hypotheek
€559

Gemeentebelastingen
€56

Waterschap
€25

Woonverzekering
€22

Klein onderhoud
€0

Inrichting
€17

Woningnet
€0

Woningnet
€1

Overig
€0



Gas, water, licht 


Gas en elektra
€123

Water
€0

Water
€11

Telefoon
€40

Internet
€32

Bankkosten
€6

Bankkosten
€0



Voeding


Boodschappen
€219

Uit eten
€15



Vervoer


Reiskosten
€300

OV-abonnement
€0

OV-abonnement
€5

Fietsonderhoud
€0

Fietsonderhoud
€3



Kleding


Kleding
€70

Kleding
€0

Stomerijkosten etc.
€0

Stomerij etc.
€5



Ziektekosten 


Zorgverzekering
€89

Zorgkosten
€40

Eigen risico
€1



Persoonlijke uitgaven 


Toiletartikelen
€25

Make-up
€5

Kapper
€0

Kapper
€15

Persoonlijke ontwikkeling
€0

Persoonlijke ontwikkeling
€30

Cadeautjes
€5

Cadeautjes
€10

Overig
€1



Vrije tijd 


Recreatie
€0

Bibliotheekabonnement
€0

Bibliotheekabonnement
€4

Vakantie
€0

Vakantie
€0



LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...